Välj rätt Hundbur till din hund -Tips & Råd


Bilen

Att välja rätt hundbur till din hund är inte alltid helt lätt, så här kommer vi med en guide som underlättar för dig i din jakt att hitta rätt hundbur.  Om man transporterar en hund i bil så ska hunden enligt lagstiftningen vara säkrad vid en inbromsning. Det vanligaste sättet att hålla hunden säkrad är att investera i en säker hundbur till bilen, men även bilselar speciellt anpassade för hundar är också godkända att använda.

Bilens storlek, tyvärr designas allt mer av dagens nyare bilar med mindre bagageutrymme och höga lasttrösklar, och även mer sluttande bagageluckor.  Så det är viktigt att du kollar upp så att din hundbur ryms för just din bil. Men här har tillverkare som Artfex och Mimsafe gått i bräschen och tillverkat hundburar med lasttrösklar och mer sluttande hundburar som  är mer lämpade för dagens mer moderna bilar

Storlek

Det finns ett flertal saker som är viktiga att tänka på när du ska köpa en hundbur till din hund. Hundens storlek har betydelse för hur stor buren måste vara, men du måste också se till att buren får plats i bilen och att hunden kan ligga i den ordentligt. Vad gäller passlista för vilken hundbur som går in i vilket bil har vi bra passlistor för det här nedan:

Passlista för Artfex Hundburar & grindar

Eftersom din hund är en egen individ kommer den ha egna behov och önskemål vad gäller bilåkning. Vissa hundar är i stort behov av ett gott utrymme, medan andra föredrar att rulla ihop sig och kanske till och med känna burens sidor mot kroppen som stöd. Genom att fundera på hur din hund gillar att åka bil kan du lättare hitta ett alternativ som passar. Kom ihåg att det finns storleksmått som du enligt lag behöver anpassa dig efter.

Så här skriver Jordbruksverket om vilka mått man minst ska följa:

1. Längd: hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning minst gånger 1,10

2. Bredd: hundens bröstbredd minst gånger 2,5; hunden ska kunna ligga ned och vända sig obehindrat

3. Höjd: hundens höjd över hjässan i den ställning den är som högst.

Hundgrind & skyddsgaller

Ibland kan det helt enkelt vara så att hundburen du söker inte går in i din bil. Då kan ett bra alternativ vara ett skyddsgaller Mimsafe universalgaller Och artfex skyddsgaller är två utav marknadens ledande tillverkare av detta. Ett annat alternativ kan vara hundgrind till din bil som justeras efter bilens sluttning för bästa passform. Vill man ha utrymmet över i bagaget har mimsafe kommit med en smart lösning vad beträffar grind där bara halva lastutrymmet tas upp. Denna modell finner ni här!

Montering Artfex Hundbur

Montering Artfex Hundgrind

Montering Mimsafe Enkelbur

Montering Mimsafe Dubbelbur